Sierra Leone drie dagen plat om ebola
Mensen in Sierra Leone haastten zich donderdag naar de winkels om inkopen te doen. Het West-Afrikaanse land gaat vanaf middernacht voor drie dagen plat.
De zes miljoen inwoners moeten tot en met zondag thuis blijven terwijl vrijwilligers van huis tot huis gaan om ebolalijders die aarzelen of weigeren zich te laten behandelen op te sporen. Ook zullen ze zeep en voorlichtingsmateriaal uitdelen.
De autoriteiten verwachten dat zij op deze manier honderden nieuwe gevallen zullen ontdekken. Veel mensen die mogelijk besmet zijn willen niet naar het ziekenhuis omdat zij denken dat mensen daar alleen maar dood gaan. Ook is het voorgekomen dat patiënten zijn weggestuurd omdat klinieken al tjokvol zaten.
De ebola-uitbarsting in West-Afrika heeft meer dan 2600 levens geëist. De uitbraak begon in Guinee, maar de meeste doden vielen in Liberia. Ook in Sierra Leone, Nigeria en Senegal zijn mensen overleden.
Tegen ebola bestaat geen geneesmiddel. De ziekte kan alleen worden ingedamd door patiënten te isoleren. Het virus wordt overgedragen door lichaamsvocht en in het bijzonder hulpverleners lopen gevaar besmet te raken.
Frankrijk heeft aangekondigd in de komende dagen een legerhospitaal op te zetten in Guinee. Groot-Brittannië stelt vijfhonderd bedden beschikbaar in Sierra Leone. De Verenigde Staten sturen drieduizend militairen naar de regio en willen meer dan twaalf behandelcentra bouwen in Liberia. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich donderdag over de ebolacrisis.
Verwarring en angst over ebola en de maatregelen om de ziekte in te dammen hebben hier en daar tot onrust geleid. Zo wordt in Guinee en desinfectie- en voorlichtingsteam vermist nadat het door een groep jongeren werd aangevallen.