'MH370 veranderde eerder van koers dan aangenomen'
Het gebied waar gezocht wordt naar sporen van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt lichtelijk aangepast. De op 8 maart verdwenen Boeing 777 lijkt op basis van een nieuwe analyse van een mislukte satelliettelefoonverbinding 'iets eerder' naar het zuiden te zijn gekeerd dan tot nog toe werd aangenomen. Dat heeft de Australische vicepremier Warren Truss donderdag in Canberra gezegd.
Truss ondertekende donderdag met de Maleisische minister van verkeer Liow Tiong Lai een samenwerkingsovereenkomst voor de zoektocht naar het passagiersvliegtuig die nu een nieuwe fase ingaat. In de overeenkomst hebben de landen afspraken over de verdeling van de kosten gemaakt. Maleisië is als land waar het vliegtuig geregistreerd was verantwoordelijk voor het onderzoek naar het ongeluk, terwijl Australië verantwoordelijk is voor zoekoperaties in het gebied waar het vermoedelijk in zee is gestort.
Het toestel verdween met 239 mensen aan boord nadat het op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing ver van zijn geplande koers was afgeweken. Waarom dit is gebeurd blijft een raadsel. Liow zei dat dit pas kan worden opgelost als de zwarte dozen met cockpitgesprekken en technische vluchtgegevens worden gevonden en uitgelezen.
Het vliegtuig is waarschijnlijk op zo'n 1800 kilometer ten westen van Australië in de Indische Oceaan verdwenen. Het Nederlandse bedrijf Fugro begint in september met het systematisch afspeuren van zestigduizend vierkante kilometer zeebodem. De zoekactie kan een jaar duren en zo'n 36 miljoen euro kosten.
De Chinese onderminister van transport He Jianzhong was eveneens op het overleg in Canberra. Hij zei dat de ministers hebben afgesproken dat de zoekactie niet wordt onderbroken of opgegeven. De meeste passagiers aan boord van het verdwenen toestel waren Chinezen, namelijk 153.