Opstelten vindt foto Geenstijl walgelijk

De fotomontage van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen die Geenstijl donderdag publiceerde, is 'walgelijk'. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd. Hij steunt het besluit van het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen.

Het weblog publiceerde een foto van het lichaam van de journalist James Foley ten tijde van zijn executie. Op zijn lichaam was echter het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te zien. Opstelten heeft geen contact gehad met het OM over de kwestie, maar vindt het instellen van een onderzoek een 'logische stap'.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het onderzoek van justitie te ver gaan. "Over de gepastheid van de fotocompilatie valt te twisten, maar een onderzoek naar strafrechtelijke vervolging is een volstrekt verkeerd signaal", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning in een verklaring.

Volgens Bruning wordt er geen bevolkingsgroep of kwetsbare burger afgebeeld, maar 'een politicus die tegen een stootje moet kunnen'. "Het strafrecht inzetten tegen satirisch bedoelde publicaties past niet in een democratisch land als Nederland", vindt hij.