'IsraŽl onderschept Iraanse raketten voor Gaza'

Israël heeft op de Rode Zee een schip geënterd en tientallen geavanceerde Iraanse raketten onderschept die onderweg waren naar de Gazastrook. Dat hebben woordvoerders van het Israëlische leger gezegd.

De raketten waren van het type M-302 en hebben een bereik van 160 kilometer. Als leden van Hamas in de Gazastrook de raketten in handen hadden gekregen, zouden hun defensiemogelijkheden aanzienlijk zijn verbeterd. Momenteel beschikken zij slechts over raketten met een bereik tot tachtig kilometer.

Israël kwam het Iraanse plan om de raketten te verschepen op het spoor na maanden onderzoek van de Israëlische inlichtingendiensten. De raketten komen uit Syrië en werden naar Iran gevlogen, waar de wapens op een schip werden geladen. Het schip probeerde zijn sporen te wissen door eerst naar Irak te varen. Het plan was om de raketten af te leveren in Sudan, en van daaruit via Egypte naar Gaza te brengen. Het schip voer onder de Panamese vlag om geen aandacht te trekken, maar werd toch door de Israëlische marine in de kraag gevat.

"Terwijl de grote mogendheden met Iran spreken en dit land hen naar de mond praat, stuurt datzelfde Iran in het geheim dodelijke wapens naar terroristische organisaties om ze tegen onschuldige burgers in te zetten", zei de Israëlische president Benjamin Netanyahu. "Dit is het echte Iran en dit land mag geen kernwapen bemachtigen."

Israël beschuldigt Iran ervan zijn vijanden van raketten en andere wapens te voorzien en heeft in het verleden vaker schepen met wapens geënterd.