Verkoper nep-Oscars krijgt tonnen boete

De man die online replica's verkocht van Oscarbeeldjes moet 375.000 dollar schadevergoeding betalen aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Dat heeft een rechter in Texas dinsdag geoordeeld, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Academy diende in februari een aanklacht in nadat was ontdekt dat Jaime de la Rosa op eBay replica's van de befaamde gouden beeldjes aanbood. Toen hij door de Academy werd benaderd, bleek dat hij negen van die beeldjes had verkocht, elk voor een paar honderd dollar. Hoewel hij beloofde te stoppen met het verkopen van de nep-Oscars, ging hij gewoon door.

De schadevergoeding is veel meer dan de totale opbrengsten van de verkopen van de replica's. De Academy wilde namelijk een duidelijk signaal afgeven. Ook moet De la Rosa onder ede verklaren dat hij alle gemaakte Oscarbeeldjes inlevert en zijn fabrikant onthullen.

De schuldeiser heeft zich overigens nog ingehouden. Alleen al voor schending van auteursrecht had de Academy minstens 150.000 dollar kunnen eisen. Vanwege Rosa's 'beperkte middelen' werd echter ingestemd met de helft. Ook vond de Academy dat ze voor het schenden van merkrecht miljoenen dollars had kunnen eisen, maar ze besloot het op drie ton af te maken.

Het is sinds 1951 ook verboden om echte Oscars zonder toestemming aan derden te verkopen. In het Oscar-reglement staat dat een Oscar eerst te koop moet worden aangeboden aan de Academy.


Verkoper nep-Oscars krijgt tonnen boete (Foto: Novum)