Bergdahl komt vrijdag aan in de Verenigde Staten

De militair Bowe Bergdahl zet vrijdag na jaren weer voet op Amerikaanse bodem. Dan komt hij naar verwachting aan in een militair medisch centrum in Texas. Bergdahl werd bijna twee weken geleden vrijgelaten na vijf jaar gevangenschap bij de Taliban.

Sinds zijn vrijlating recupereert de militair in een ziekenhuis in Duitsland. In zijn thuisland werd een fel debat over hem gevoerd. Bergdahl werd vijf jaar geleden gekidnapt nadat hij was weggelopen bij zijn eenheid. Sommigen zien hem daarom als deserteur en vinden dat hij ten onrechte behandeld wordt als een held. Ook is er discussie over het feit dat hij werd geruild tegen vijf Talibangevangenen uit Guantanamo Bay. Veel Amerikanen vinden dat je met terroristen niet hoort te onderhandelen. Bovendien had Obama de deal volgens critici moeten overleggen met het Congres.

Officieel is er niets bekendgemaakt over de overplaatsing van Bowe Bergdahl, maar eerder is wel gezegd dat hij in het militair ziekenhuis herenigd wordt met zijn familie. Die zou hij tot nu toe niet hebben willen zien.