Een op veertig huizen al lange tijd leeg

Het aantal woningen in Nederland dat al meer dan anderhalf jaar leeg staat bedraagt 190 duizend, oftewel een op de veertig huizen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers van juli 2013.

Van leegstand is sprake als er niemand op het adres staat ingeschreven. Huizen die als tweede woning worden gebruikt, voor eigen gebruik of voor verhuur, vallen er hierdoor ook onder. De leegstand is dan ook relatief hoog in toeristische gebieden.

Naast het gebruik als tweede woning is echter ook de onaantrekkelijkheid van de woning of het gebied een belangrijke reden voor leegstand. In veel krimpregio's is de leegstand dan ook hoger dan in andere gebieden. In Oost-Groningen staan bijvoorbeeld meer dan 3,5 procent van de woningen al langere tijd leeg.

In Zuid-Limburg is de leegstand 3,7 procent, met uitschieters in Vaals, Onderbanken en Simpelveld van meer dan zes procent. Zuid-Limburg is echter naast krimpgebied ook een toeristisch gebied. "Een deel van de leegstaande woningen kan dus ook verhuurd worden aan vakantiegangers", verklaart het CBS.

In de vier grote steden ligt de langdurige leegstand ook hoger dan gemiddeld in Nederland. In Utrecht is de leegstand met minder dan drie procent het laagst. Den Haag heeft met vijf procent de meeste leegstaande woningen. Volgens het statistiekbureau is dat echter verklaarbaar omdat een deel van de woningen wordt bewoond door diplomaten die niet bij de gemeente staan ingeschreven.

In totaal stonden in de zomer van 2014 vierhonderdduizend woningen voor kortere of langere tijd leeg. Een op de drie woningen was binnen zes maanden weer bewoond. Deze kortdurende leegstand komt vaak door verhuizingen en verbouwingen. "Enige leegstand is nodig voor een goede doorstroming op de woningmarkt", schrijft het statistiekbureau.