Nederlanders bovengemiddeld handig met internet

Nederlanders zijn behendiger met internet dan inwoners van de meeste andere Europese landen. In Nederland heeft 93 procent weinig, gemiddeld of veel internetvaardigheid. Gemiddeld in de Europese Unie is dat 77 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

In de Scandinavische landen en in Luxemburg ligt het percentage internetvaardigheid ook boven de negentig procent. Hekkensluiters zijn de Roemenen en Bulgaren, waar minder dan zestig procent van de bewoners wel eens een zoekmachine heeft gebruikt, een e-mail heeft verstuurd of via internet heeft gebeld. Ook Italië, Griekenland en Polen scoren vrij laag. Volgens het statistiekbureau komt dat waarschijnlijk doordat veel huishoudens daar helemaal geen internet hebben.

Tussen 2010 en 2013 is de internetvaardigheid in Nederland toegenomen, meldt het CBS verder. De meest wijdverbreide vaardigheid is het gebruiken van een zoekmachine. De vaardigheid daarin steeg van 89 tot 92 procent. De grootste stijging vond plaats bij het bellen via internet. Had in 2010 31 procent van de Nederlanders dat wel eens gedaan, in 2013 was dat 46 procent.

De sterkste stijging in internetvaardigheid vond plaats onder 65-plussers. Zo nam het percentage dat wel eens een zoekmachine heeft gebruikt toe van 55 tot 72 procent. Dat kwam gedeeltelijk doordat meer jongere ouderen 65 werden, maar de belangrijkste reden was dat ouderen meer zijn gaan internetten.