Yingluck moet voor corruptiecommissie verschijnen

De geplaagde premier Yingluck Shinawatra moet donderdag voor de Thaise anticorruptiecommissie verschijnen. Ze wordt beschuldigd van nalatigheid, omdat ze fouten zou hebben gemaakt met de subsidies voor rijstboeren in het land. Als ze schuldig wordt bevonden kan Yingluck worden gedwongen af te treden.

De partij van Yingluck heeft laten weten de aanklachten te zullen bestuderen en er binnen de vastgestelde vijftien dagen op te reageren.

Met de rijstsubsidies garandeert de regering prijzen voor de oogst van de rijstboeren die boven de marktwaarde liggen. De boeren zijn er logischerwijs blij mee, maar de premies zijn een bron van woede voor de betogers die al maanden Yinglucks aftreden eisen. Volgens hen werken de subsidies corruptie in de hand en trekken ze een te zware wissel op de staatskas.

Het is al tijden onrustig in Thailand. De tegenstanders van Yingluck willen dat er een niet-gekozen 'raad van wijzen' wordt aangesteld om corruptie aan te pakken. Zij betichten Yingluck ervan een marionet te zijn van haar broer en ex-premier Thaksin Shinawatra, die in vrijwillige ballingschap zit om een celstraf te vermijden. Hij is in Thailand veroordeeld wegens corruptie.