Schiphol ontmoedigt vliegtuigspotters tijdens NSS
Schiphol roept vliegtuigspotters op om tijdens de top voor nucleaire beveiliging NSS niet naar de luchthaven te komen. Tijdens de top, die over een maand in Den Haag wordt georganiseerd, landen veel internationale regeringstoestellen op de luchthaven. Schiphol verwacht duizenden spotters uit binnen- en buitenland. Of die iets te zien krijgen, is echter nog maar de vraag.
Daarom adviseert een zegsvrouw van Schiphol de spotters om maar helemaal niet te komen. "Er valt maar heel weinig te zien", zegt ze. Spotters kunnen niet terecht langs de Polderbaan, waar de regeringsvliegtuigen landen en worden geparkeerd. De spottersplek daar wordt afgesloten. De woordvoerder laat weten dat het Panoramaterras en de spottersplek langs de Buitenveldertbaan 'in principe' wel gewoon open zijn.
"Tenzij er heel veel mensen komen en de veiligheid in het geding komt. Dan kan ik me voorstellen dat die locaties ook worden gesloten. Als het uit de hand loopt doordat mensen bijvoorbeeld op de weg gaan staan, worden maatregelen getroffen", aldus de zegsvrouw.
De spottersplekken hebben ook niet genoeg capaciteit voor duizenden mensen. Het Panoramaterras biedt plek aan zo'n tweeduizend spotters, maar het zicht is er niet goed. "Als je daar staat, moet je al een heel goede lens hebben, wil je een vliegtuig op de Polderbaan kunnen fotograferen", zegt de woordvoerder.
De marechaussee, die op en rond Schiphol verantwoordelijk is voor de veiligheid, wil niet uitweiden over maatregelen die worden genomen als spotterslocaties overbevolkt dreigen te raken. "Als er problemen ontstaan, zullen we ons daarover buigen en actie ondernemen. Wat voor maatregelen dat zijn, ga ik niet zeggen", aldus een woordvoerder.
Gijs Dubbeldam, vliegtuigspotter en oprichter van spottersplatformschiphol.nl, denkt dat het zo'n vaart niet loopt. "De Schipholspotters vinden hun eigen plekje wel. Waarschijnlijk zullen de meeste spotters zich opstellen langs de aanvliegroutes. Het is het leukst om vliegtuigen in de landing te fotograferen."
Waar Schiphol het heeft over duizenden vliegtuigspotters durft Dubbeldam een serieuze schatting te geven. Hij verwacht zesduizend tot tienduizend mensen. Daarvan komt een groot deel uit het buitenland. Uit Duitsland, Zwitserland, België, Frankrijk en Engeland komen spotters naar ons land. "De Engelsen organiseren zelfs een speciale excursiereis", zegt Dubbeldam.
Dubbeldam heeft zijn schatting gemaakt samen met de eenheid Buiten Bewaking Schiphol. Beide partijen hebben daarvoor gekeken naar de eerste keer dat de Airbus A380 in Nederland landde. "De wegen naar de spottersplekken stonden toen helemaal vol. De politie schatte dat er zo'n vijfduizend spotters op de been waren. En dat was maar voor één vliegtuig. Nu komen de Air Force One van Obama en de Iljoesjin van Poetin."
Dat zijn volgens Dubbeldam ook de vliegtuigen waar de meeste aandacht naar zal uitgaan. "Dat die twee samen op een landingsbaan komen, is op zich al uniek."
De vliegtuigspotter is er niet huiverig voor dat buitenlandse collega's mogelijk zijn plekje inpikken. "Het is alleen maar leuk dat ze komen. Als deze top in Parijs werd gehouden, zouden wij daar ook heen gaan."