Nederland wil geen nucleaire toppen meer

De formule van topconferenties over nucleaire beveiliging, waarvan de aanstaande NSS in Den Haag er een is, raakt uitgewerkt. Nederland wil het onderwerp vanaf 2016 daarom weer overdragen aan organisaties als het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, zei de Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk maandag.

De reeks topconferenties, die in 2010 in Washington begon, heeft volgens De Klerk veel opgeleverd. Regeringsleiders staan tijdens een vergadering met hun collega's en veel tromgeroffel en flitslicht niet graag met lege handen. Hun ambtenaren lopen in de aanloop naar de top daarom steevast een stapje harder, meent De Klerk.

De hoofdonderhandelaar ziet die formule inmiddels echter aan kracht verliezen. De door de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigde NSS-slotaflevering, over twee jaar in de Verenigde Staten, moet dan ook de laatste zijn.

Obama verraste afgelopen jaar met het nieuws dat hij in 2016 een vierde top wil organiseren. Nederland dacht lang dat de serie op 24 en 25 maart in Den Haag zou worden afgesloten.