'Janoekovitsj uit Kiev gevlucht'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou de hoofdstad Kiev zijn ontvlucht. Oekraïense media melden dat hij naar het oosten van het land is gevlucht, waar hij vandaan komt. Dat deel van het land is in tegenstelling tot het westen meer verbonden met Rusland. De verhalen over het vertrek van Janoekovitsj konden niet direct worden bevestigd. De demonstranten claimen inmiddels de volledige controle over de hoofdstad te hebben.

Een leider van het protestkamp op het Onafahankelijkheidsplein in Kiev, Andriy Parubiy, stelt tegenover het Russische persbureau Interfax dat Janoekovitsj is gevlucht naar Charkov, het centrum van Oekraïnes industriële gebied. De politie heeft zich vrijdag teruggetrokken van haar posities.

De oppositie en de regering sloten vrijdag een akkoord waarmee een einde moet komen aan de politieke crisis die nu drie maanden duurt. In de vredesovereenkomst is onder meer afgesproken dat de president minder macht krijgt en dat er dit najaar presidentsverkiezingen worden gehouden.

Na een week met veel doden en gewonden verliep de nacht van vrijdag op zaterdag rustig, maar dat betekent niet dat de demonstranten tevreden zijn. Zij blijven aandringen op het onmiddellijke vertrek van de president. De oppositie presenteerde vrijdag plannen aan de demonstranten waarin de macht van Janoekovitsj aan banden wordt gelegd en verkiezingen worden aangekondigd. De oppositieleden werden echter uitgejouwd omdat Janoekovitsj niet direct van zijn positie wordt verwijderd.

De overeenkomst heeft veel losse eindjes die tot een snelle escalatie van het conflict kunnen leiden. De verkiezingen kunnen worden uitgesteld tot december, wat volgens veel demonstranten veel te laat is. Ook vermeldt de overeenkomst niks over de aanleiding van de protesten. In november koos Janoekovitsj onverwacht voor nauwere samenwerking met Rusland ten koste van de aangehaalde banden met de Europese Unie, tot woede van een groot deel van de bevolking.