Demmink moet eigen advocaatkosten betalen

Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet zelf zijn advocaatkosten betalen nu hij wordt vervolgd op verdenking van verkrachting. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen. Dit heb ik heden aan betrokkene kenbaar gemaakt", schrijft Opstelten. De civielrechtelijke procedure tegen het AD wordt nog wel door de staat betaald omdat 'die op heel andere feiten betrekking' heeft.

Opstelten is van plan de al betaalde advocaatkosten terug te vorderen als Demmink veroordeeld wordt. Hij zegt daarbij dat dat wel afhankelijk is van de inhoud van de uitspraak.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde dinsdag dat Demmink door justitie moet worden vervolgd. Omdat hij tot vorig jaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie actief was, bekostigde de minister de juridische bijstand die Demmink ontving. De Kamer stelde dinsdag al dat Demmink nu zijn eigen advocaatkosten moet betalen.