'Olympisch Comité betreurt keuze Sochi'

Het Internationaal Olympisch Comité betreurt dat voor Sochi is gekozen als locatie voor de winterspelen. "Niemand heeft zin in spelen waar zo veel gedoe over is", zegt voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman in het NOS Journaal. Veel leden zouden volgens haar nu anders stemmen als ze het over konden doen. "Ik denk dat ze dan hadden nagedacht of dit wel zo verstandig was geweest."

In 2007 was Van Breda Vriesman een van de 115 IOC-leden die stemden over de vraag waar de spelen moesten worden gehouden. Naast Sochi waren toen Salzburg in Oostenrijk en Pyeongchang in Zuid-Korea in de race.

Dat Rusland zo om zou gaan met de mensenrechten is volgens het voormalig IOC-lid helemaal niet voorzien. "Maar de risico s voor het natuurgebied waar de sneeuwsporten worden gehouden waren al wel bekend. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst." Volgens haar zijn er IOC-leden die dat minder belangrijk vinden. Die komen volgens haar uit landen waar het milieu 'geen eerste vereiste' is.

Rusland beloofde in 2007 een hele regio te ontwikkelen met nieuwe infrastructuur. De gedachte was volgens Van Breda Vriesman dat de hele regio daarvan profiteert. Maar in de praktijk zouden vooral rijke Russen er beter op worden. Die gaan daar bijvoorbeeld skiën.

Salzburg viel af in de eerste stemronde. Daarna verloor Pyeongchang met een verschil van vier stemmen van Sochi.