Moslims op de vuist in Tripoli

Soennieten en sjiieten zijn zaterdag slaags geraakt in de Noord-Libanese stad Tripoli. De vijandelijkheden kostten drie mensen het leven. Gewapende mannen uit de soennitische wijk Bab Tabbaneh staken de lont in het kruitvat door de broer van een alawitische militiecommandant in zijn benen te schieten. Daarop werden een wachter van een soennitische moskee en een 16-jarige jongen vermoord. Niet veel later schoot een sluipschutter een vrouw dood.

Leerlingen van drie scholen in de buurt moesten urenlang schuilen voor de kogelregens. Libanese militairen grepen uiteindelijk in en hebben minstens één van de scholen ontzet. Het leger bracht de leerlingen van de Luqman-school in Bab Tabbaneh in veiligheid.

De onmin tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Libanon, die door de burgeroorlog in buurland Syrië wordt aangewakkerd, neemt in Tripoli vaak een wel bijzonder venijnige vorm aan. De arme soennieten in Bab Tabbaneh steunen de Syrische rebellen hartstochtelijk, en hebben het voortdurend aan de stok met de vaak al even berooide alawieten uit de wijk Jabal Mohsen. Die zijn in meerderheid op de hand van de Syrische president Bashar Assad, een geloofsgenoot.