'Ook familie De Roy van Zuydewijn bespioneerd'
Ook de ouders en zussen van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita, zijn bespioneerd door Nederlandse inlichtingendiensten. Dat blijkt uit een verklaring uit 2003 van het toenmalige hoofd Guus Appels van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), schrijft weekblad De Groene Amsterdammer.
Toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) erkende in 2003 in een Kamerbrief dat De Roy van Zuydewijn door de BVD (de voorganger van de AIVD) en de DKDB is onderzocht. Balkenende citeerde volgens De Groene Amsterdammer bijna letterlijk de verklaring van Appels. De passage waarin staat dat ook de 'ouders en zusters' zijn onderzocht kwam echter niet in de Kamerbrief.
Balkenende schreef dat het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn in maart dat jaar was beëindigd, maar een maand later ontdekte een door SBS ingeschakelde privédetective dat hij nog steeds wordt geschaduwd door agenten van een overheidsdienst. Vorig jaar zomer zou hij bij een treinreis nog ongevraagd gezelschap hebben gehad van een Italiaanse veiligheidsagent. Het is niet duidelijk of zijn familie nog wordt gevolgd.
De ouders van De Roy van Zuydewijn waren goede bekenden van prins Bernhard, die vaak wordt genoemd als degene die opdracht gaf tot het afluisteren. In 2000 zou Bernhard hun zoon al 'een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt' hebben genoemd. Dat had hij gezegd tegen voormalig Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes.
De Roy van Zuydewijn was vijf jaar getrouwd met prinses Margarita, van 2001 tot 2006. Hij verklaarde in 2003 samen met zijn vrouw dat hij door de koninklijke familie stelselmatig is tegengewerkt.
Zo zou het Bouwfonds zijn gestopt met het verlenen van opdrachten aan het bedrijf van De Roy van Zuydewijn, nadat het kabinet der koningin informatie bij het Bouwfonds probeerde los te krijgen over hem en ook de Rijksrecherche bij het fonds onderzoek naar hem deed.
Ook werd hem door een reclamebureau gevraagd mee te werken aan een reclamespot voor de Bob-campagne, een overheidsspot tegen alcohol in het verkeer. De Rijksvoorlichtingsdienst zou het reclamebureau hebben gezegd hier niet van gediend te zijn, waarop de klus niet doorging. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelde een onderzoek in, maar concludeerde in 2010 dat niet is gebleken dat de overheid zich met het privéleven van De Roy van Zuydewijn heeft bemoeid.