Politica leeft maand op 180 euro

Carla Dejonghe, Brussels parlementslid voor de liberale Open-VLD, heeft het maar zwaar. Zij moet zich een hele maand zien te redden met slechts 180 euro. Het is evenwel niet zo dat haar loon zo karig is: het gaat om een 'experiment', waarmee Dejonghe zich in de schoenen van een behoeftig persoon wil plaatsen.

Het idee ontstond nadat Dejonghe sprak met Thérèse van Belle, oftewel Miss Dakloos 2010: "Toen ze me vroeg of ik zou kunnen leven met 180 euro per maand, besloot ik de proef op de som te nemen." 180 euro is het bedrag waarvan Van Belle, na aftrek van de vaste lasten, ieder maand moet rondkomen.

Dejonghe sprak met de organisatoren van de Miss Dakloos-verkiezing, vzw Corvia, enkele voorwaarden af. Zo mag ze thuis blijven wonen, maar de diepvries en de voorraadkast blijven gesloten en de ijskast wordt leeggemaakt. Ook moet ze haar bankkaarten en autosleutels inleveren.

Van Belle en Gregory Chavalle, oftewel Mister Dakloos, zullen haar op de eerste dag, 14 november, op sleeptouw nemen en tips geven. Maar daarna moet Dejonghe het een maand lang alleen zien te rooien. Ze heeft daarnaast al een hoop andere tips gekregen van andere mensen.

Met dit experiment hoopt Dejonghe nieuwe inzichten te verwerven in de problematiek van de allerarmsten in de Belgische samenleving. Die ervaring wil ze vervolgens omzetten in concrete aanbevelingen aan de Brusselse politici. Ondanks de schijnbaar nobele bedoelingen blijven critici kritisch. Zij noemen het simpele aandachttrekkerij.