Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad Europa

Leeuwarden wordt in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat heeft een dertienkoppige jury besloten. Voorzitter Manfred Gaulhofer maakte de keuze vrijdag bekend in Amsterdam na een bezoek van de jury aan de drie kandidaatsteden. Naast Leeuwarden waren dat Maastricht en Eindhoven.

De jury verkoos na twee dagen vergaderen de plannen van de Friese hoofdstad boven die van de andere kandidaten. "We moesten kiezen tussen drie uitstekende voorstellen", zei Gaulhofer. "Na grondige discussies over alle elementen van de voorstellen, is het panel een uur geleden tot een unaniem besluit gekomen."

Leeuwarden genoot de voorkeur van de jury dankzij de innovatieve aanpak die in het bidbook werd gepresenteerd. De thema's van het evenement zijn water, land en horizon. Het in Friesland geboren topmodel Doutzen Kroes steunde de kandidatuur van de stad.

Leeuwarden trekt ruim veertig miljoen uit om het evenement te organiseren. Dat is minder dan de ongeveer honderd miljoen euro van Eindhoven met vier Brabantse steden en de tachtig miljoen euro van Maastricht en de Euregio Maas-Rijn.

Leeuwarden deelt het in Nederland fel beconcurreerde predicaat Culturele Hoofdstad van Europa 2018 met Valletta. De hoofdstad van Malta was de enige plaats in het land die zich kandidaat had gesteld. Uit angst troefkaarten te verspelen, maakte geen van de drie Nederlandse finalisten zijn definitieve bidbook met culturele plannen openbaar.

In eerste instantie streden ook Utrecht, Den Haag en Almere mee. De steden vielen in een eerdere selectieronde af na evaluatie van hun bidbook.

De keuze van de jury, bestaande uit mensen uit het Europese en Nederlandse culturele veld, betekent dat Leeuwarden als culturele hoofdstad wordt voorgedragen aan de ministers van cultuur van de EU. De officiële toewijzing volgt in het voorjaar.