'Cultuursector moet niet omzien in wrok'

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) breekt nadrukkelijk met het negatieve beeld van de kunstwereld dat het vorige kabinet-Rutte uitdroeg. Tijdens het Paradisodebat op de Uitmarkt, dat geldt als de opening van het politiek-culturele seizoen, riep zij zondag de cultuursector op niet om te zien in wrok. "Er heeft een gure wind gewaaid en het belang van cultuur is in twijfel getrokken. Ik laat een ander geluid horen."

Bussemaker verwees daarmee naar de beeldvorming door onder meer de PVV van Geert Wilders dat kunstenaars 'subsidieslurpers' zijn die met hun rug naar de samenleving staan. Na de forse bezuinigingen in de kunstsector is de cultuurminister juist onder de indruk van de veerkracht van de musea, orkesten en andere gezelschappen.

Er wordt volop gezocht naar nieuwe publieksgroepen en samengewerkt met het bedrijfsleven en mecenaat, aldus de minister. Bussemaker riep de kunstsector op om voor meer nieuwe inzichten ook samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere maatschappelijke gebieden, zoals de sportwereld die ambassadeurs inzet.

De minister wil dat cultuuronderwijs weer een 'echt vak' wordt met een continu leerprogramma en heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor arbeidsmarktbeleid in de kunstensector. In november brengt Bussemaker een onderzoek naar buiten over de effecten van de economische crisis en de digitalisering op cultuurbezoek.