KNVB informeert clubs en arbiters over tijdstraf

De KNVB heeft tot augustus uitgetrokken om amateurclubs en scheidsrechters te informeren over de nieuw ingevoerde tijdstraf. Amateurvoetballers in de B-categorie, de recreatieve tak, worden voortaan tien minuten het veld uit gestuurd bij een gele kaart. De regel werd in maart aangekondigd en ging maandag officieel in.

"De meeste teams beginnen op 1 augustus aan het nieuwe seizoen. Die tijd zullen wij nog gebruiken om clubs, hun leden en scheidsrechters op de hoogte te stellen", liet een woordvoerder van de bond weten. "We zijn nog aan het kijken hoe we de regel het beste kunnen invullen. Het is onderdeel van het actieplan, net zoals het spelregelbewijs."

De KNVB presenteerde het actieplan Tegen Geweld, voor Sportiviteit in maart als reactie op het toenemende geweld op de amateurvelden. De discussie over geweld in het amateurvoetbal laaide op na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die in december zwaar werd mishandeld na een wedstrijd.

Met maatregelen als de tijdstraf en het spelregelbewijs, waar spelers vanaf de B-junioren over moeten beschikken, hoopt de KNVB het respect te bevorderen. Vooralsnog is er geen sprake van dat de tienminutenregel ook zijn intrede doet in de A-categorie, die onder meer bestaat uit de eerste elftallen en de hoogste juniorenklassen.

"We willen ervaring opdoen en het evalueren. Er is in de B-categorie meer ruimte voor deze maatregelen. In de A-categorie zijn wij ook afhankelijk van de FIFA", legt de zegsman uit.

Eerder scherpte de KNVB naar aanleiding van de dood van Nieuwenhuizen al het handvest betaald voetbal aan. Daarin wordt onder meer toegezien op de voorbeeldfunctie van profvoetballers.