Eigen vakantievervoer minder populair

Het aantal geboekte reizen met eigen vervoer ligt deze zomer beduidend lager dan vorig jaar. Het gaat om een daling van zeventien procent, zo blijkt uit cijfers van de ANVR en marktonderzoeker GfK. Dat is een scherpere daling dan het totale aantal boekingen voor de zomermaanden. Dat valt vooralsnog 4,5 procent lager uit. Het aantal geboekte vliegreizen is stabiel.

De cijfers van de ANVR en GfK hebben betrekking op alle reizen die online of bij ruim dertienhonderd reisbureaus zijn geboekt. Onder eigenvervoerreizen verstaat de vereniging vakanties waarbij de reiziger alleen het hotel, het huisje of de camping boekt en zelf vervoer regelt. Dat kan een eigen auto zijn, maar ook de bus of trein.

Campings merken echter niets van de krimp in reizen met eigen vervoer, meldt een woordvoerder van kampeerspecialist ACSI. Het aantal boekingen voor deze zomer ligt bij ACSI tot dusver vijftien procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral luxe kampeeraccommodaties zijn fors meer in trek, aldus de zegsvrouw.

Wel merken vakantieaanbieders dat steeds meer reizen relatief laat worden geboekt. "Vijf jaar geleden boekte zeventig procent van de Nederlanders de zomervakantie nog in december of januari", aldus een woordvoerder van touroperator Thomas Cook, eigenaar van onder meer Neckermann en Vrijuit. "Tegenwoordig boekt nog maar veertig procent van de mensen zo vroeg."

Toch kwamen de meeste boekingen voor lastminutevakanties dit jaar bijna drie weken eerder dan in voorgaande jaren, aldus de zegsvrouw. "Ik denk dat het slechte weer van de laatste weken daar zeker een rol in heeft gespeeld. De laatste weken zijn er veel meer last minutes geboekt dan normaal. Dat aantal lag bijna zeven procent hoger."

Cijfers (ANVR, boekingen in vergelijking met een jaar eerder):

De populairste vliegbestemmingen binnen Europa 1. Turkije (+2,3%) 2. Spanje (-2,6%) 3. Griekenland (+9,3%) 4. Portugal (-3,7%) 5. Italië (0,7%)

De populairste vliegbestemmingen buiten Europa 1. Egypte (+1,1%) 2. Verenigde Staten (-7,4%) 3. Nederlandse Antillen (-8,8%) 4. Tunesië (+1,6%) 5. Indonesië (-11,9%)

De populairste bestemmingen voor eigenvervoerreizen 1. Frankrijk (-17,2%) 2. Italië (-13%) 3. Duitsland (-23,5%) 4. Nederland (-16,7%) 5. Spanje (-16%)