Bits of Freedom heeft donateurs nodig

Bits of Freedom komt op voor onze vrijheid en privacy op internet. Deze grondrechten zijn onmisbaar voor onze ontplooiing, technologische innovatie en de rechtsstaat. Maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Onze gegevens worden opgeslagen en geanalyseerd. Het internetverkeer wordt afgeknepen en geblokkeerd. Bits of Freedom zorgt ervoor dat ons internet onze zaak blijft.

Bits of Freedom is een invloedrijke burgerrechtenbeweging die er voor zorgt dat de overheid en bedrijfsleven slecht beleid terugdraaien en goed beleid invoeren. Om dat te bereiken werken ze intensief samen met een achterban. De kracht van Bits of Freedom is de expertise, een constructieve lobby waar mogelijk en scherpe actie waar nodig.

Big Brother Awards
Waar je 'BoF' vooral van zal kennen zijn de Big Brother Awards die jaarlijks uitgereikt worden aan de grofste privacy schenders. In 2011 waren de grote 'winnaars' Facebook, toenmalig minister Edith Schippers en het KLPD. Naast deze schandpaal voor privacyschenders voerde BoF campagne voor de 'netneutraliteit', het principe dat internetgebruikers zelf kunnen blijven bepalen welke sites of diensten zij gebruiken. Hierdoor is een wetswijziging met overgrote meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. In mei 2012 nam ook de Eerste Kamer de wet aan, waardoor Nederland nu het eerste land in Europa en het tweede land ter wereld is waar dit principe in de wet is verankerd.

Cybersecurity
Eén van de projecten waar Bits of Freedom op dit moment mee bezig is, zijn de plannen van Ivo Opstelten op het gebied van cybersecurity. "Zo hebben we een manifest geschreven over goed cybersecuritybeleid dat goed is ontvangen en hebben we een brandbrief aan Opstelten overhandigd namens een coalitie van internationale experts die hem oproepen zijn hackplannen in te trekken. Het heeft er toe geleid dat Opstelten tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige week flink wat beloftes moest doen aan kritische kamerleden."

Europa vernieuwt komend jaar de huidige en inmiddels sterk verouderde privacyregels. Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat er in de voorgestelde regels nog altijd grote gaten zitten. Overheid en bedrijven verzamelen jouw gegevens veel te makkelijk met een beroep op hun 'gerechtvaardigd belang'. Deze vage bepaling geldt als soort joker om onbeperkt jouw persoonsgegevens binnen te halen.

Bits of Freedom kan het niet alleen
BoF krijgt geen subsidie vanuit de overheid of het bedrijfsleven en is dus compleet onafhankelijk en wil dat ook graag blijven. Ze kunnen alleen bestaan dankzij donaties van Nederlanders die geven om hun vrijheid en privacy. En daar kunnen aan bijdragen. Door donateur te worden van Bits of Freedom kan het werk tegen de inperking van vrijheid op internet en privacy in algemene zin voorgezet worden.

Waarom is het belangrijk dat Bits of Freedom haar werk kan blijven doen? "Omdat Bits of Freedom de enige onafhankelijke organisatie in Nederland is die opkomt voor de rechten van internetters. Voor veel mensen is internetvrijheid iets vanzelfsprekends, maar als het aan overheden en bedrijven ligt wordt het internet steeds minder vrij. De overheid wil steeds meer controle uitvoeren op wat wij doen online. Zo liggen er voor 2013 plannen klaar om en om websites te filteren, internetverkeer af te tappen en in te breken op computers om spyware te plaatsen. En omdat ons leven zich steeds meer online afspeelt wordt het steeds belangrijker dat bedrijven zorgvuldig omgaan met jouw persoonlijke data.

Op dit moment worden er in Brussel belangrijke nieuwe privacyregels geformuleerd, maar als het aan de massale lobby van het bedrijfsleven ligt gaan die regels internetters niet beter beschermen. Ondertussen is het nog veel te makkelijk voor bedrijven om gegevens van internetters te verzamelen en door te verkopen, zonder dat jij daar inzicht of controle over hebt. We vinden het belangrijk dat er iemand opkomt voor de rechten van internetters, dat het vrije en open karakter van het internet beschermd wordt. En als onafhankelijke organisatie kunnen we dat alleen doen dankzij de steun van individuele donateurs. Daarom willen we deze week de 750 donateurs aantrekken die we nodig hebben om ons werk in 2013 te kunnen blijven doen."

Als je donateur wordt voor een bedrag van 5 euro per maand krijg je als dank een mooi 'BoF' T-shirt. Uiteraard kan je gewoon zelf bepalen hoe en hoeveel je wil doneren. Dat kan éénmalig of voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar. In sommige gevallen kan doneren zelfs fiscaal aantrekkelijk zijn. Klik hier voor meer informatie over Bits of Freedom en hoe je kunt doneren.