Onderzoek naar vijftig dossiers Waterlandziekenhuis

Justitie onderzoekt 51 medisch dossiers van patiënten die slachtoffer zijn geworden van een ontslagen orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag gezegd in Radar. De arts zou moedwillig schade hebben berokkend aan patiënten.

Na een oproep van de politie vorig jaar kwamen in totaal 160 meldingen van slachtoffers binnen. In totaal wilden 51 mensen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek door hun medisch dossier te overhandigen. In zestien gevallen was de zaak al verjaard.

In het onderzoek zijn nog geen strafbare feiten aan het licht gekomen. Hoe lang het onderzoek nog duurt, kan de woordvoerder niet zeggen. Slachtoffers kunnen zich nog altijd melden. Betrokkenen worden ieder kwartaal op de hoogte gesteld over de voortgang van het onderzoek.

Radar, dat meerdere keren aandacht heeft besteed aan de zaak, kreeg eerder ruim driehonderd meldingen binnen over de omstreden chirurg. Hij zou jarenlang rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten. Hij zou hebben geëxperimenteerd waardoor sommige patiënten voor het leven verminkt raakten.