PvdA wil btw-verhoging niet terugdraaien

De PvdA is niet van plan de btw-verhoging die per 1 oktober ingaat, weer terug te draaien. De partij wil wel compensatie voor de koopkracht van 'gewone gezinnen'. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd.

Het terugdraaien van de btw-verhoging van 19 naar 21 procent, die is afgesproken in het Kunduz-akkoord, is alleen in theorie een optie, omdat de maatregel al over twaalf dagen ingaat. Samsom wil wel compensatie regelen tijdens de komende kabinetsformatie 'om gewone gezinnen te ontzien', zei hij voor de camera van de NOS.

De btw op een later moment weer verlagen vindt Samsom geen ideale oplossing. Dan moeten winkeliers in oktober nieuwe prijsstickertjes plakken, en in januari opnieuw. "Sommige dingen moet je niet heel erg moeilijk maken."

De zogeheten forenzentaks, het heffen van belasting over de reiskostenvergoeding voor werknemers, wil Samsom wel terugdraaien. Hij wil tijdens de kabinetsformatie afspraken maken over alternatieve maatregelen die evenveel geld (1,3 miljard euro) opleveren.