Greenpeace neemt weekje shell-vrij

Greenpeace gaat in ieder geval tot volgende week vrijdag geen acties meer voeren op of bij benzinestations van Shell. De organisatie doet dit op verzoek van de rechter, die Shell vrijdag inschakelde vanwege acties van Greenpeace, laat een woordvoerder van de milieuorganisatie weten.

Shell spande vrijdag een kort geding aan, dat om 17.00 uur zou dienen bij de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf wil voor elkaar krijgen dat actievoerders van Greenpeace geen actie meer mogen voeren op of in de buurt van benzinestations en andere installaties van de oliemaatschappij.

Dat kort geding is echter uitgesteld naar volgende week vrijdag. "Ons is gevraagd geen acties als die van vandaag de komende week te voeren en wij tonen ons bereid dat te doen", aldus de zegsvrouw.

Bij ongeveer zeventig van de vijfhonderd tankstations van Shell hadden actievoerders van Greenpeace vrijdagochtend de slangen met hangsloten onbruikbaar gemaakt. Daardoor kon vrijdagochtend urenlang niet worden getankt bij de tankstations. Greenpeace protesteerde hiermee tegen de olieboringen van Shell in het poolgebied.