Greenpeace taait weer af

Vrijwel alle tankstations die vrijdagochtend werden stilgelegd door actievoerders van Greenpeace, zijn rond 10.15 uur weer opengegaan. Dat heeft een woordvoerder van Shell laten weten.

Bij ruim zeventig tankstations kon vrijdagochtend niet getankt worden omdat de slangen met hangsloten onbruikbaar waren gemaakt. Dat gebeurde onder meer bij tankstations in Breukelen, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Amersfoort. De actievoerders zijn boos omdat Shell recent begon met boren naar olie in het Arctisch gebied.

De milieubeweging begon om 04.00 uur met de acties, maar moest rond 10.00 uur opgeven. "De ruim zevenhonderd meegebrachte hangsloten waren toen op", meldt een woordvoerder van de milieubeweging. Een deel van die sloten werd vrijdagochtend al door de brandweer doorgeknipt zodat op die plekken weer getankt kon worden.

Een onbekend aantal actievoerders is aangehouden. Politiekorps Haaglanden hield vier actievoerders aan voor vernieling. In Apeldoorn werd tegen twee Duitse vrouwen, een Duitse man en een man uit Velp die actievoerden proces-verbaal opgemaakt. In hun auto's trof de politie materiaal aan voor de actie, waaronder sleutels van sloten. Daarmee kon een deel van de hangsloten bij vier bezinestations in Apeldoorn weer worden geopend, meldt de politie.

De woordvoerder van Shell laat in een reactie weten het 'heel vervelend te vinden dat de klant overlast heeft ervaren van de acties'. "Wij respecteren het recht van Greenpeace om actie te voeren. Maar wij hadden liever gezien dat de actievoerders met ons in gesprek waren gegaan dan met onze klanten", meldt de woordvoerder.

Volgens Greenpeace is het 'volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie'. De boringen kunnen volgens Greenpeace 'desastreus' uitpakken in het kwetsbare gebied.