Greenpeace legt tankstations Shell stil

Greenpeace heeft vrijdagochtend ruim vijftig tankstations van Shell stilgelegd. Tanken op de stations is daar niet mogelijk. De milieubeweging is boos over olieboringen in het Noordpoolgebied waar Shell zondag mee is gestart.

Onder meer op tankstations bij Breukelen, Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort voorkomen tientallen actievoerders sinds vrijdagochtend 04.00 uur dat automobilisten benzine en diesel kunnen kopen. Ook delen de actievoerders flyers uit over de effecten van de boringen.

Rond 06.30 uur liet een woordvoerder weten dat inmiddels 53 tankstations waren geblokkeerd. "Het is de bedoeling vandaag zoveel mogelijk tanktations van Shell stil te leggen." Naar verwachting duurt de bezetting van de tankstations nog tot in de middag.

Volgens de actievoerders is het 'volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie'. De boringen kunnen volgens Greenpeace 'desastreus' uitpakken in het kwetsbare gebied.

[Upd 09:48]

Ondertussen heeft Greenpeace meer tankstations in vrijwel het hele land getroffen. Greenpeace zelf spreekt van 68 tankstations. Alleen Zeeland is gevrijwaard gebleven van protesten. Ook zijn al enkele actievoerders opgepakt. In Den Haag betrof het 4 personen, in Breukelen langs de A2 werd een onbekend aantal ingerekend.

Shell stelt dat de protesten 'onveilig en respectloos' zijn. "Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden”, zei een woordvoerster. "We vrezen dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.”

FOK!kers die vandaag nog hun heilige koe willen volgooien, kunnen op deze site zien welke stations geblokkeerd zijn.