CDA-kiezers willen oppositie

Relatief veel kiezers van het CDA vinden dat de christendemocraten niet moeten meedoen aan het volgende kabinet. De oppositie is beter, vindt dertig procent. Dat blijkt uit opinieonderzoek van het tv-programma Eenvandaag.

Slechts 62 procent van de CDA-stemmers vindt dat het CDA moet gaan regeren. Dat is weinig in vergelijking met andere partijen. Van de achterban van onder meer VVD, SP en PvdA vindt rond de negentig procent dat hun partij moet gaan regeren.

Als het CDA wel gaat regeren, ziet de achterban het liefst een coalitie met VVD, PvdA en D66, onder leiding van Mark Rutte (VVD). Meer dan zeventig procent van de CDA'ers ziet niets in een coalitie met de SP. Zestig procent heeft achteraf spijt van de samenwerking met de PVV. De partij heeft nu 21 parlementariërs, maar in de peilingen schommelt het zetelaantal momenteel rond de dertien.

Verder blijkt uit de peiling dat de nummer twee van het CDA, Mona Keijzer, kan rekenen op veel voorkeurstemmen. Een derde van de CDA-kiezers overweegt op haar te stemmen.