Coffeeshops Maastricht weer naar rechter om wietpas

De coffeeshops in Maastricht stappen opnieuw naar de rechter om de wietpas van tafel te krijgen. Ze spannen een bodemprocedure aan nu de gemeente het bezwaar tegen sluiting van de coffeeshops heeft afgewezen. Dat laat voorzitter Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht donderdag weten.

Josemans vindt dat de gemeente lang heeft getalmd met de afwijzing van het bezwaar. "De gemeente had toegezegd de bezwaarprocedure sneller te zullen doorlopen. Maar ze hebben toch de maximale termijnen gebruikt." Hij hoopt dat de bestuursrechter in ieder geval nog voor 1 januari uitspraak doet. Op die datum wordt de wietpas landelijk ingevoerd.

Sinds 1 mei moeten klanten van coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland eerst lid worden voordat ze wiet of hasj mogen kopen. Het lidmaatschap staat alleen open voor inwoners van Nederland. De maatregel van het kabinet moet overlast door drugstoerisme tegengaan.

Josemans weigerde mee te werken, waarop de gemeente coffeeshop Easy Going sloot. In het kort geding dat Josemans en de VOCM aanspanden, bepaalde de rechter in juni dat de zaak zich moet houden aan de strengere regels voor coffeeshops en alleen aan leden drugs mag verkopen. De coffeeshops hadden betoogd dat dat discriminerend was.

Easy Going blijft voorlopig gesloten. Ook enkele andere coffeeshops zijn dicht of sluiten op 1 oktober hun deuren, aldus Josemans. Volgens hem kunnen mensen die softdrugs willen kopen na die datum slechts in vijf van de veertien coffeeshops in de stad terecht.