Nu al straathandel softdrugs Eindhoven

In Eindhoven beginnen straatdealers reeds twee dagen na de invoering van de wietpas klanten te trekken. Burgemeester Rob van Gijzel heeft onder meer daarom besloten dat klanten zich deze maand zonder uittreksel in kunnen schrijven als coffeeshop-lid.

De burgemeester heeft dat in overleg met de cofeeshophouders besloten, schrijft Het Parool. "Afgesproken is dat we in Eindhoven deze eerste maand van het nieuwe beleid de drempel om je te laten inschrijven bij een coffeeshop zo laag mogelijk willen maken", aldus Van Gijzel (PvdA) in een verklaring.

zakje wietVolgens de burgervader moet de maatregel mensen over de streep trekken zich in te schrijven bij de coffeeshops. Daar blijven de ledenlijsten leeg, terwijl er melding wordt gemaakt van een snelle opkomst van illegale straathandel. Coffeeshops en het gedoogbeleid werden ooit in het leven geroepen om juist dat tegen te gaan.

Voorlopig mogen bezoekers zich met een paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsvergunning identificeren. De door Den Haag opgelegde eis van een uittreksel die nu op last van de burgemeester wordt opgeschort, is bedoeld om te zorgen dat leden zich alleen in hun eigen gemeente kunnen inschrijven.

joint rokenVan Gijzel beklemtoont dat hij doorgaat met de invoering van het landelijk beleid, maar de manier waarop hij blijkbaar zijn eigen gang gaat is opvallend. Rechtsgeleerden hebben er al meermaals op gewezen dat de beslissing om te verbieden dat buitenlanders softdrugs kunnen kopen, een lokale aangelegenheid is. Een landelijke opname van die regel zou immers impliceren dat de verkoop van hasj en wiet aan ingezetenen van Nederland is toegestaan. Omdat het softdrugsbeleid een gedoogbeleid is, is dat onmogelijk.

Daarnaast illustreert de situatie in Eindhoven wat al werd gevreesd: de invoering van de wietpas leidt tot straathandel en overlast. Het kabinet, met name het CDA, heeft eerder al aangegeven dat de wietpas de laatste kans voor het gedoogbeleid is. Leidt het niet tot afname van problemen, dan zou het hele gedoogbeleid moeten worden afgeschaft en softdrugs gewoon verboden moeten worden.