Britten willen zaken- en consumentenbanken scheiden

De Britse regering komt met wetgeving die de scheiding van consumentenbanken en zakenbanken moet regelen. Die stap moet voorkomen dat de Britse belastingbetaler in de toekomst nog moet opdraaien voor het bankroet van banken die te veel risico's hebben genomen met hun zakenactiviteiten. Dat zei de Britse minister van Economische Zaken Vince Cable donderdag.

Het voornemen van de Britse regering borduurt voort op een advies van een onafhankelijke commissie. In 2008 moest de Britse regering met tientallen miljarden euro's belastinggeld twee banken van de ondergang redden omdat hun investeringstakken te veel risico's hadden genomen.

Met de nieuwe wetgeving moet er een situatie ontstaan waarin "de belastingbetaler de banken niet subsidieert en banken failliet kunnen gaan zonder het financiële systeem in gevaar te brengen".

Mocht een spaarbank in de toekomst toch nog failliet gaan, dan moeten rekeninghouders bij compensatieregelingen voorrang krijgen boven andere schuldeisers. Die worden zo gestimuleerd in de gaten te houden dat de banken niet te veel risico's nemen, denkt de regering.