Vastgoed Vestia stiekem verpand aan waarborgfonds

Achter de rug van de banken om is bijna al het vastgoed van Vestia maandag verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door de actie van maandag kunnen banken het vastgoed van Vestia niet meer opeisen als de woningcorporatie failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf woensdag.

Onder meer ABN Amro, Deutsche Bank en JP Morgan vorderen miljarden van de noodlijdende woningcorporatie. De corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond door constructies met derivaten waarmee financieel topman Marcel de V. de financiële risico's voor de woningcorporatie probeerde af te dekken.

Vestia moest vervolgens een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden. Volgens het Financieele Dagblad is de schuld door de dalende rente inmiddels opgelopen tot 2,1 miljard euro.

Maandag onderhandelden Vestia, het rijk, het WSW en de banken over het aflossen van de schulden. De bliksemactie waarbij het vastgoed aan het WSW werd verpand gebeurde een minuut voordat het overleg begon. Anders waren de banken volgens het Financieele Dagblad niet komen opdagen.

Zonder akkoord is de kans groot dat Vestia failliet gaat. Die optie is voor de banken een stuk minder aantrekkelijk geworden, nu ze geen beslag meer kunnen leggen op het vastgoed van Vestia. Het rijk eist dat de banken een derde van de schulden kwijtschelden. Dat komt overeen met zevenhonderd miljoen euro.

De banken zouden 'niet blij' zijn met de gang van zaken. Interim-bestuurder bij Vestia Gerard Erents wees er eerder op dat de banken hun handen ook niet in onschuld kunnen wassen. Zij zouden te gretig gebruik hebben gemaakt van topman De V., die 'elk snoepje uit de snoepwinkel van de banken' wilde proberen.

De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.