Top Arabische Liga onder vuur

Vlak bij het zwaarbewaakte complex in Bagdad waar donderdag staatshoofden en regeringsleiders van de Arabische Liga bijeen zijn gekomen, is een raket of granaat ingeslagen. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Ook zijn er meerdere explosies in de Iraakse hoofdstad gehoord.

De Arabische Liga hield voor het eerst sinds 1990 een top in Bagdad. De Iraakse regering hoopte met de conferentie aan te tonen dat Irak weer relatief veilig is. Er waren 100.000 agenten en militairen op de been gebracht om de top te beveiligen. Maar slechts zeven buitenlandse leiders hebben het aangedurfd te komen: de emir van buurland Koeweit, Sheikh Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, de presidenten van de Comoren, Libanon, Palestina, Sudan en Tunesië en de voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil. Gastheer was de president van Irak, Jalal Talabani. De Liga heeft 22 lidstaten.

Syrië was het belangrijkste gespreksonderwerp. Syrië zelf was afwezig want het land is in november als lid van de liga geschorst.

Top Arabische Liga onder vuur
Top Arabische Liga onder vuur (Foto: ANP)