Cel en tbs voor vergiftigen man en zwagers

Een 48-jarige vrouw uit Nijkerkerveen is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord op haar man en twee zwagers. De vrouw diende haar echtgenoot ruim tien maanden lang forse hoeveelheden valium toe zonder dat hij dit wist. Haar twee zwagers kregen in november 2010 ook een dosis zonder dat zij dit wisten.

De vrouw loste de valiumtabletten op in koffie. Zij deed dit vanwege de verslechterde financiële situatie van twee bedrijven van de familie. De vrouw was belast met de financiën en was daarin tekortgeschoten. Zij was bang dat dit aan het licht kwam, omdat dan voor de buitenwereld zou blijken dat ze had gefaald.

De rechtbank in Arnhem acht de vrouw ook schuldig aan valsheid in geschrifte. De vrouw is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar, ze zit sinds augustus al in een psychiatrische kliniek. Omdat het de rechter niet goed lijkt haar behandeling te onderbreken, is de celstraf gelijk aan de tijd die zij al in voorarrest had doorgebracht.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. "De ernst van de feiten zouden weliswaar een langer durende gevangenisstaf rechtvaardigen, maar noch de maatschappij noch de vrouw zouden hierbij zijn gebaat", stelt de rechtbank.