Een derde zzp'ers gaat nat bij tegenvallers

Een op de drie zzp'ers zegt een financiële domper in de toekomst niet goed op te kunnen vangen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Kamer van Koophandel onder achthonderd zzp'ers.

Van de zzp'ers die zeggen wel voldoende financiële buffers te hebben, denkt bijna 45 procent met het geld twaalf maanden zonder werk te kunnen uitzingen. Een op de vijf denkt zelfs meer dan vier jaar te kunnen overbruggen.

Zelfstandigen die pas sinds 2007 hun eigen bedrijf hebben opgestart hebben vaker dan meer ervaren zzp'ers slechts een buffer voor maximaal drie maanden. Sinds dat jaar is het aantal zzp'ers met zestien procent toegenomen. Eind vorig jaar waren er 739.000 zzp'ers in Nederland, vier jaar eerder telde het CBS er 635.000.

Vorige maand bleek uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken dat zestig procent van de zelfstandigen zonder personeel een financieel risico niet heeft afgedekt met een verzekering. De hoge kosten werden als voornaamste reden gegeven. Ook de mogelijkheid om terug te vallen op een spaarpotje was een reden om geen verzekering af te sluiten.