Topmannen BlackBerry-maker RIM treden terug

De twee topmannen van BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) leggen hun gedeelde functie als chief executive officer (ceo) neer. Dat heeft RIM zondag bekendgemaakt.

De twee ceo's Jim Balsillie en Mike Lazaridis worden vervangen door Thorsten Heins, momenteel chief operating officer. Hij kwam vier jaar geleden over van het Duitse Siemens. Balsillie en Lazaridis hebben RIM in 1984 opgericht en hebben het bedrijf de laatste twee decennia geleid.

Het ooit iconische Canadese bedrijf heeft de laatste tijd flinke tegenslagen gehad door storingen aan het eigen netwerk en de hoge populariteit van soortgelijke telefoons als de BlackBerry van Apple en Samsung. RIM is op de beurs miljarden minder waard geworden.

RIM maakte afgelopen maand bekend dat de introductie van nieuwe telefoons wordt uitgesteld tot de tweede helft van 2012. Het antwoord van RIM op de iPad van Apple, de Playbook, sloeg niet aan bij consumenten. De tablet moet uiteindelijk met flinke kortingen aan de man worden gebracht.

Lazaradis wordt de vicevoorzitter van de raad van bestuur van RIM en zit daarnaast voortaan de nieuwe innovatiecommissie voor. Balsillie blijft ook lid van de raad van bestuur.