Vrouw (20) vreest doodstraf na naaktfoto

Aliya Magda al-Mahdy wacht een zware straf volgens de sharia. De 20-jarige Egyptische heeft namelijk vorige week een naaktfoto van haarzelf op internet gezet. In het beste geval krijgt ze publiekelijk tachtig zweepslagen. In het ergste geval wordt ze echter een kopje kleiner gemaakt.

Aliya en haar vriend, Kareem Amer, noemen zichzelf activisten. Vorige week plaatste de jonge vrouw een foto (NSFW!) op haar weblog, waarin ze in evakostuum te zien is. De foto, inmiddels al meer dan een miljoen keer bekeken, was volgens het begeleidend schrijven een daad van protest. Inmiddels hebben Egyptische politici de daad scherp veroordeeld.

De islamitische wetgevers zijn vorige week een rechtszaak tegen het stel gestart. Zij hebben namelijk 'het moraal geschonden, aangezet tot onzedelijkheid en de islam beledigd'. Amer, die enkele jaren geleden al een gevangenisstraf uitzat wegens het beledigen van de islam, en zijn vriendin wachten een zware straf. "De straf kan zijn zweepslagen, gevangenis of iets anders passends", zo laat een woordvoerder van de islamitische rechtbank weten.

Als ze worden veroordeeld wegens overspel, dan worden ze 'slechts' publiekelijk afgeranseld met een zweep. En dat maar liefst tachtig keer. Het beledigen van de islam wordt echter bestraft met de doodstraf.