'Beatrix kondigt aftreden volgend jaar aan'

Volgens ingewijden bereidt koningin Beatrix haar aftreden voor en bestijgt Willem-Alexander mogelijk al volgend jaar de troon. Aanwijzingen zouden, behalve de leeftijd van het staatshoofd, te vinden zijn in het patroon van de reizen die zij aflegt, de woorden van de kroonprins en de relatieve politieke rust.

"Ik hoop bij mijn volgende bezoek met u persoonlijk de verbeteringen te kunnen bespreken", waren de opvallende woorden die Willem-Alexander maandag op Bonaire sprak nadat zijn moeder het woord had gevoerd. Recente en komende staatsbezoeken aan Duitsland en Luxemburg zouden ook op een naderend afscheid wijzen - met die landen en België begon de vorstin in 1981. De Belgen werd in 2006 voor de tweede keer bezocht, en een komend bezoek kan zeer waarschijnlijk als de opmaat voor Bea's afzwaaien worden opgevat.

Beatrix (bron: Wikiportrait, foto: Emiel Ketelaar, www.frozenimage.nl, licentie: CC-BY)Eerder draaide de geruchtenmolen al op volle toeren dat Willem-Alexander in 2010 het stokje van zijn moeder over zou nemen. Naar verluidt zou het onstabiele politieke klimaat Beatrix destijds hebben bewogen om daar nog maar even mee te wachten. Onlangs woedde er een discussie of het staatshoofd wel onderdeel van de regering moest blijven, maar die is weer verstomd.

Sinds vrijdag is Beatrix de oudste regerende Nederlandse vorst; ze heeft Willem III ingehaald, die op 73-jarige leeftijd stierf. Haar moeder Juliana stopte toen ze 71 was en grootmoeder Wilhelmina gaf de scepter over op de leeftijd van 68. Op 31 januari wordt de koningin 74 jaar.

Komend jaar met koninginnedag zal Beatrix nog op de troon zitten, en ergens daarna worden Luxemburg en waarschijnlijk ook België met een staatsbezoek vereerd. Vervolgens ontstaat ruimte voor de aankondiging van de troonsafstand. Als Beatrix dezelfde datum kiest als haar moeder in 1981, zitten Willem-Alexander en Máxima vanaf 30 april 2013 op de troon, maar wellicht nog eerder.