Olifanten gestrand in Thaise stad

Een groep van zeventien olifanten zit al een maand vast op een betonnen platform van een paar meter breed in de ondergelopen Thaise stad Ayutthaya. In de groep bevinden zich zeven olifanten die te klein waren om het wassende water vorige maand te ontvluchten. De rest van de negentig dieren tellende kudde wist wel te ontkomen.

"De grote olifanten zijn in staat zelf door het water te waden", zei verzorger Pat Parinnam. "Maar de baby's zijn te klein om achter de moeders aan te gaan, want als het water te hoog staat, kunnen ze verdrinken." En dus werd besloten ze bij hun moeders achter te laten in het Olifantenpaleis van Ayutthaya, waar onderdak wordt geboden aan gedomesticeerde olifanten.

De groep staat nu rustig in de brandende zon te wachten tot het water wijkt en verorbert intussen enorme hoeveelheden suikerriet en ananassen die elke dag per boot worden afgeleverd. De volwassen olifanten, waaronder twee mannetjes en een drachtig vrouwtje, kunnen zich in het water nog een beetje koel houden, maar de jonkies durven dat niet omdat ze bang zijn te verdrinken in het twee meter diepe water. "Ja, de olifanten zijn ontdaan. Ik ben ook ontdaan", zei Parinnam. "We zijn hetzelfde, mensen en olifanten."

De rest van de kudde bracht zich vorige maand lopend of zwemmend in veiligheid en bevindt zich nu in een hogergelegen park elders in de stad.


Olifanten gestrand in Thaise stad (Foto: Novum)