Ook UvA onderzoekt werk fraudeprofessor

Ook de Universiteit van Amsterdam stelt een onderzoek in naar het wetenschappelijk werk van Diederik Stapel, de hoogleraar van de Universiteit van Tilburg die op non-actief werd gesteld wegens wetenschappelijke fraude.

Stapel verrichtte ook onderzoek aan de UvA en rector magnificus Dymph van den Boom heeft vier hoogleraren gevraagd te inventariseren of publicaties van Stapel zijn gebaseerd op gefingeerde data of verzonnen onderzoek. Stapel promoveerde in 1997 aan de UvA, en ook dat onderzoek wordt onder de loep genomen.

De commissie staat onder leiding van Pieter Drenth, emeritus hoogleraar psychologie en voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. De commissie-Drenth rapporteert haar bevindingen naar verwachting eind volgende maand aan de onderzoekscommissie van de Universiteit van Tilburg (UvT), die onder leiding staat van professor Pim Levelt.

De 44-jarige Stapel was medeverantwoordelijk voor het onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan vegetariërs. Maar hij had de onderzoeksgegevens verzonnen.

Hoeveel onderzoeksgegevens Stapel verder uit zijn duim heeft gezogen, is nog onduidelijk. Vooral papers die in wetenschappelijke tijdschriften werden gepubliceerd worden onderzocht. Hij was zeer productief, liet de UvT eerder deze maand weten.

De Tilburgse commissie probeert zich ook een idee te vormen van de werkwijze en de onderzoekscultuur die mogelijk hebben geleid tot de fraude. De resultaten worden nog voor november verwacht.