Advies: in 2020 alleen duurzaam vlees in schappen

Al het vlees dat in 2020 wordt verkocht in supermarkten moet duurzaam geproduceerd zijn. Dat adviseert de commissie-Van Doorn aan de provincie Noord-Brabant over de toekomst van de veehouderij.

Een groot aantal supermarkten, boerenorganisaties, voederbedrijven en vleesverwerkers staan achter de ambitie en hebben het zogenoemde Verbond van Den Bosch ondertekend waarin het doel is vastgelegd. Zij nemen de komende acht jaar een reeks maatregelen om de ambitiete verwerkelijken.

Zo wordt een halt toegeroepen aan het preventief gebruik van antibiotica. Dieren krijgen vanaf 1 januari alleen nog antibiotica als ze ziek zijn, is de belofte. Later treden afspraken over grondstoffen- en afvalkringlopen in werking. Op die manier moet de productie van vlees op gelijkmatige wijze verduurzamen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageert positief op de conclusies van het rapport. "Wij ondersteunen de ambitie en willen ons sterk maken voor de doelen die erin opgenomen zijn", zegt directeur Marc Jansen. "Maar dat kan de retail niet alleen, zoals het rapport wel suggereert." Volgens het CBL is dit wel een goede eerste aanzet, die nog moet worden uitgewerkt.

De Partij voor de Dieren in Noord-Brabant is minder gelukkig met het advies van de commissie. Volgens Statenlid Marco van der Wel is het alleen vanuit economisch oogpunt geformuleerd en worden er geen oplossingen aangedragen voor het lijden van de dieren. "Het duurzame vlees houdt zo zijn nare bijsmaak."


Advies: in 2020 alleen duurzaam vlees in schappen (Foto: Novum)