Nieuws
Wiskunde mogelijk verplicht examenvak
Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) overweegt van wiskunde een verplicht examenvak te maken voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Nu is wiskunde alleen voor vwo'ers verplicht.
De minister vindt wiskunde een belangrijk vak, zegt ze vrijdag in een interview met Trouw. "Het vak is niet alleen belangrijk om goed te kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen, het bevordert ook het analytisch vermogen."
In Nederland wordt vergeleken met andere landen weinig tijd aan wiskunde besteed. Het aantal uren wiskunde op het lesrooster is in twintig jaar tijd met dertig tot vijftig procent gedaald. Landen die op het gebied van wiskunde goed scoren, trekken daar ook de meeste lestijd voor uit.
Menigeen gebruikt ongemerkt wiskunde ze weten het vaak niet maar zonder dat zou je bijvoorbeeld niet eens kunnen fietsen,daar zit een natuurkundige en een wiskundige eindoplossing in die nu even moeilijk is uit te leggen, dat kost teveel tekst en tijd.
1 en 1 = 2
Discrete wiskunde.
"Of ik vind een weg, of ik maak er een"
Had allang gedaan moeten zijn.
Als iedereen gedwongen door de wiskunde gesleept moet worden, gaat dat onherroepelijk ten koste van het nivo (dit experiment is al talloze keren gedaan).
Een compromis zou een soort basisvak wiskunde zijn voor mensen die niet de zware wiskunde volgen. En zware wiskunde voor de talenten.
Violets are blue
Wololo Wololo
Now violets are red too
Ik had wiskunde gewoon bij m'n examen. Niks vwo, gewoon VBO
@ LeviathanIV,
I agree.
"Of ik vind een weg, of ik maak er een"
maar wiskunde op uni en middelbare school ligt mijlenver uit elkaar, ze moeten niveau op VWO voor betastudenten gewoon wat gaan opschroeven
http://www.youtube.com/watch?v=bO9ugnn8DbE
*********************************************************************
\[b\]Every Need Has An Ego To Feed\[/b\]..............
Daarnaast gaat de dadendrang van deze nobody, verder dan haar geheugen, gezien de resultaten van de Commissie Dijsselbloem uit, ja toch al weer, 2007.
Ranja: "mijn bukgeit begrijpt mj niet. "
Nog nooit zulke formules in het dagelijks leven tegen gekomen.
Alleen mensen die wiskunde leraar/lerares willen worden hebben het nodig.
*********************************************************************
\[b\]Every Need Has An Ego To Feed\[/b\]..............
http://www.youtube.com/watch?v=jeCnWWH5AvM Secret life of Chaos
En gezien het feit dat nagenoeg iedere vervolgopleiding tegenwoordig bijna op basisschoolniveau wiskundelessen moet geven in het eerste jaar om de studenten enigszins op niveau te krijgen, is dit een zeer goede zaak.
-David Bowie ('Oh! You Pretty things', Hunky Dory, 1971)
Wiskunde heeft nog een belangrijke rol, en daar mogen vooral de journalistieke, politieke en rechtelijke instanties wat van leren. Het blijven zoeken naar de deductieve verklaring ipv gemakzuchtig te grijpen naar inductieve verklaring. Hoe ik soms wel in huilen uitbarst als een journalist van 30 jaar in zijn vak in een gerespecteerde krant met de meest afschuwelijke conclusies komt.
Het is te gek voor woorden hoe fucking dom mensen door het leven gaan omdat ze geen kaas van wiskunde hebben gegeten.
Er zijn daarbij ook genoeg mensen die er geen aanleg voor hebben en waar bv ik blij was met het moment dat ik Frans kon laten vallen, zijn er nog legio mensen die dat met wiskunde hebben.
Ik kan me het niveau van de brugklas niet helemaal meer voor de geest halen, maar volgens mij kwam toen het rekenen van de basisschool nog nauwelijks aan bod en dat vind ik wel iets wat iedereen zou moeten kunnen.
And experience of this place to visit and play with reality
You are becoming aware of yourself as a gamemaster
Basiskennis moet nu eenmaal breed zijn.
*********************************************************************
\[b\]Every Need Has An Ego To Feed\[/b\]..............
Ik haalde 10-en voor wiskunde(, natuurkunde en scheikunde), kon echter van het vwo af omdat talen die ik niet nodig heb (frans/duits) wel verplicht waren.
Aan sommige Amerikaanse universiteiten moet je Frans, Duits of Russisch leren als je voor wiskunde kiest. Dat zijn namelijk de talen waarin vroeger (na Latijn) wetenschappelijke artikelen geschreven werden, voornamelijk over wiskunde. Dus niet nodig...
Wiskunde zonder praktijk is waardeloos. VOORBEELD:
Een wiskundige kan de voortrekbespanning en diktes van de wapening in kilogrammen de beton van een brugelement precies berekenen. waarbij dan in de praktijk moet uitwijzen dat het een waarheid is omdat er duizenden auto's ook vrachtwagens overheen moeten kunnen.
Dat zuig je niet zomaar uit je duim, maar moet berekend worden.
Idem voor flatgebouwen en veel andere toepassingen.
\[b\]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:\[/b\]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
Zou je denken? Ik ben dus zo'n leerling die Wiskunde uit zijn pakket gegooid heeft. Op Wiskunde A een 4 halen is niet erg best. Als je dan wel beter bent in Geschiedenis en Frans, is het probleem opgelost.
Spaart mij hopeloze depressies van het Wiskundehuiswerk, ik ben een blij mens, en heb verder weinig te vrezen.
Ik ga toch dit jaar examen doen. De kans dat dat nu nog ingevoerd wordt is nihil. Want halverwege een schooljaar straks nog iets invoeren is natuurlijk onmogelijk. Oh trouwens, het is de bedoeling dat ik ook een vervolgstudie met taal ga doen. Dus Wiskunde is niet benodigd
Toch is taalgevoel meer algemeen ontwikkeld dan algebraisch en geometrisch gevoel. Het wordt tijd dat er DNA of brein tests worden ontwikkeld die het talent wat objectiever in kaart brengen. Er loopt soms een dunne lijn tussen het "uiterste van iemand vergen" en "iemand frustreren". Je moet wel veel eisen, maar niet te veel.
Wiskunde is geen doel dat wordt gebruikt om te gebruiken. Het is een instrument dat wordt gebruikt in natuurkundige, chemische, economische, medische toepassingen etc...
Net zoals schrijven an sich ook geen doel is, maar een middel.
Evenwicht, tractie krachten, versnellingen, etc. dat is allemaal te verklaren op wiskundig gebied.
Maar ga jij maar zonder die kennis fietsen, dat kun je vast wel.
Ik moet er ook idd niet zo over zaniken. Sorry :P
Hardcore integreren, discrete wiskunde, limiet(reeks)en e.d. zou je erbuiten kunnen laten, dat is vooral voor de mensen die een betastudie gaan volgen en de wetenschap achter alles om ons heen willen bestuderen... maar een beetje basiskennis zou iedereen moeten hebben.
Veel mensen hebben al moeite met de simpelste berekeningen voor het klussen in huis e.d., of zelfs het begrijpen van hypotheekberekeningen, dat zou je met fatsoenlijke middelbare school wiskunde al niet moeten hebben.
Bij Wiskunde A kreeg ik o.a. een introductie tot combinatoriek, kansrekening en statistiek. Dingen inschatten, een gevoel krijgen voor hoe waarschijnlijk iets is, wanneer iets statistisch significant is e.d... Nee, dat is echt niet handig, dat kan ook wel met een natte vinger i.p.v. dat je het kan staven.
Wiskunde B zitten meer dingen die je vooral als betawetenschapper nodig hebt, maar ook daar zijn dingen te vinden waar iedereen wat aan heeft. Een beetje parate kennis in ruimtelijk denken bijvoorbeeld.
Ik zou zeggen: neem uit beide wiskundevarianten de onderwerpen die maatschappelijk gezien nuttig zijn om te weten, een beetje versimpelen wellicht, noem het Wiskunde Basis, et voila.
[ Bericht gewijzigd door Fleischmeister op vrijdag 2 september 2011 @ 13:08 ]
Daarentegen is de gewone praktische kennis (vloeroppervlakte uit rekenen of zo) bij veel mensen al ver te zoeken. Zou minister de Jager (heeft geloof ik ook ooit economie gestudeerd, net als ik) ooit van cumulatieve interest hebben gehoord?
OT: Gaan zo voortaan ook Recht geven als verplicht examenvak op alle scholen? Zeker weten dat dat de algemene rechtskennis ook goed zal doen in Nederland.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken