Nieuws
'Artsen moeten klantgerichter worden'
Artsen moeten leren hun patiënten als klant te behandelen. Daarvoor pleit voorzitter van de artsenorganisatie KNMG, prof. dr. Arie C. Nieuwenhuijzen Kruseman.
Ze hebben de afgelopen decennia al veel geleerd in de omgang met patiënten, maar velen nog niet genoeg, stelt hij. Als voorbeeld noemt hij vaak lange wachttijden voordat patiënten aan de beurt zijn, zonder dat de dokter daarvoor excuses aanbiedt.
Echt waardeloos hier in NL, de huisartsen.
"Maar als ik morgen dood ben dan
- 'Oh, dan laat u gewoon uw vrouw even bellen. Dahaag...' tuut...tuut...tuut...
Als er gelijk 60 minuten had gestaan dan was ik mooi even koffie en een broodje gaan doen. Nu zit je daar maar onrustig te wachten en dorstig te zijn. Bahh.
Ik moet er ook idd niet zo over zaniken. Sorry :P
Ziektekosten zijn al hoog genoeg. MOet je naar het ziekenhuis ben je gewoon een dag kwijt. Klaar!
Je kan toch naar de assistent lopen en vragen hoe lang het nog zou kunnen duren.
Doorgaans zijn het rare patienten die de boel vertragen omdat ze een puistje op hun grote teen hebben en op internet lezen dat het acute ebola is.
Pleur nu die premie maar een euro of 50 omlaag
dat zal ze leren
En die lange wachttijden, daar zullen de meeste dokters ook weinig aan kunnen doen. Mensen kunnen niet plannen wanneer ze ziek worden, dus doktoren (of eigenlijk, hun secretaresses) moeten omgaan met onvoorspelbare situaties.
Daarnaast is het aan het begin van het consult vaak onduidelijk hoe lang dat gaat duren: sommige mensen staan binnen vijf minuten weer buiten, anderen hebben langer nodig. Ik wacht liever een kwartiertje, dan dat de dokter het onderzoek afraffelt.
Overigens ben ik nog nooit een asociale dokter tegengekomen. Wel doktoren die niet de allerbeste people skills hebben, maar nog nooit een die onbeschoft of grof was.
WATS!! "Kèèk, nâh hejje ook pèèn aan je règteroâh!!"
- Dank u dokter
De traditionele huisarts met eenmans praktijk zal langzaam verdwijnen en een centrale huisartsenpost voor alle huisartsen,zal er voor in de plaats komen.
De huisartsenpost in een ziekenhuis kan dan terug naar een centrale post in het dorp. (Week end en de nacht.)
Daarnaast, als honderd mensen zich presenteren met dezelfde symptomen, waarvan er waarschijnlijk één iets ernstigers heeft dan een koutje, kun je ze als arts maar beter alle honderd doorverwijzen, want die ene kleedt je helemaal uit als je pech hebt. Dan krijg je weer van die jankverhalen: "Ik kwam met een temperatuurverhoging en diarree, en hij zei dat het maar een griepje was, terwijl ik in werkelijkheid [zeldzame ziekte die in de afgelopen 50 jaar ongeveer twee keer is voorgekomen] was. Ik wil dat zijn vergunning wordt ingetrokken! En een mooie schadevergoeding natuurlijk!"
In het oorspronkelijke artikel spreekt de heer Nieuwenhuijzen Kruseman ook wel over het terug dringen van de wachtlijsten, maar de enige maatregelen die hij noemt, zijn pure symptoombestrijding. Iets over planning en de genoemde excuses dus.
Iemand met een acuut, medisch probleem, maakt het niet uit om een uurtje of twee langer te wachten. Maar maanden wachten wordt wel een vet probleem. En dat maak je alleen goed met veel meer, gekwalificeerd personeel. Voor een belangrijk deel met geld dus.
Ik ben er niet trots op maar het was nodig.
Het probleem is dat jij dan een kwartiertje minder moet wachten, maar anderen een dag langer. Als voor een consult 15 minuutjes wordt gepland, in plaats van 20, kunnen er op een werkdag van 8 uur alweer 8 mensen meer geholpen worden.
De afspraak wordt ook gehonoreerd, zij het iets later dan afgesproken. Zoals ik al zei hebben ze te maken met onvoorspelbare lengtes van afspraken, dus ze kunnen nooit met zekerheid zeggen dat je op tijd aan de beurt komt. Je moet wel een beetje realistisch blijven.
Dan raffelt hij de tweede helft van zijn afspraken af. Dat is nog altijd beter dan alle afspraken afraffelen.
Klopt, ontken ik ook niet. Ik denk alleen dat de meeste artsen gewoon professionals zijn, die gewoon beleefd proberen te blijven. Ze hebben vaak al te maken met mensen die geëmotioneerd zijn, dan is het in hun eigen voordeel om dat niet erger te maken met asociaal gedrag.
Waarschijnlijk zijn ze daarin professioneler dan veel andere mensen.
Heb jij trouwens narcolepsie of iets dergelijks?
Vandaag de dag krijg je een receptioniste aan de lijn die van mening is dat ze even een diagnose kan gaan stellen op basis van telefonisch doorgegeven klachten. Mevrouw matigt zich dan ook nog eens de woorden aan: "Stellen we ons nu niet een beetje aan ?"
Mijn vrouw lag eens krom van de pijn en pas toen ik ging bellen en echt boos moest worden, konden we langs komen, met excuses van de huisarts.
Die trut bij de receptie later: "Ik weet toch ook niet dat u Crohn heeft en wat daar de symptonen van zijn! Kan ik er wat aan doen, we hebben nu eenmaal protocollen."
Eerlijk gezegd erger ik me dan eerder aan werkende mensen die altijd hun dokterafspraken in het midden van de dag weten te plannen en dan pissig worden als je ze vraagt om een uurtje langer te blijven om een klus te klaren.
Ik ben al 29 jaar diabeet en de laatste twee decennia heb ik amper tijd verzuimt voor mijn controles. Je kunt bijna altijd regelen dat je vroeg bloed kunt prikken e.d. en een specialist weet dat hij voor een afspraak om vijf uur ook gewoon netjes betaald krijgt.
De eerste tijd die je vervolgens voorgeschoteld krijgt is.........half twaalf
Oh, dat schikt niet. Dan heb ik nog half twee voor u
Als je dan na veel soebatten 's morgens vroeg terecht kunt, dan blijkt de hele wachtkamer vol te zitten met bejaarden die in principe op elk gewenst tijdstip terecht hadden gekund
Opvoeding is meer dan alleen verteld worden dat je speciaal bent en dat je mening er ook toe doet.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken