Duizenden Amerikanen geëvacueerd om orkaan Irene

Meer dan driehonderdduizend inwoners van de kustwijken van New York hebben vrijdag opdracht gekregen een veilig heenkomen te zoeken voor orkaan Irene. Die wierp vrijdag haar schaduw al over de kust van de staat North Carolina, waar stormwinden en stortregens op veel plaatsen de stroom deden uitvallen.

De orkaan, die een pad over de dichtbevolkte oostkust lijkt te kiezen, bedreigt miljoenen Amerikanen. Duizenden van hen vluchtten honderden kilometers naar het binnenland of hamsterden levensmiddelen en brandstof en zetten zich schrap. Talloze tankstations in de staat New Jersey moesten inmiddels nee verkopen.

Baltimore, de hoofdstad van de staat Maryland met ruim zeshonderdduizend inwoners, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Amerikaanse autoriteiten langs de gehele Atlantische kustlijn stelden noodprocedures in werking, legden het openbaar vervoer stil en verzochten burgers met klem evacuatiebevelen te gehoorzamen. Burgemeester van New York Michael Bloomberg beval de evacuatie van bewoners van onder meer Battery Park, Coney Island en de Rockaways. Zij moeten hun huizen vóór vijf uur zaterdagmiddag plaatselijke tijd hebben verlaten.

Nooit eerder werd New Yorkers opgedragen hun huizen voor natuurgeweld te ontruimen. Het laatste orkaanalarm voor de stad dateert van 1985. Vanaf zaterdagmiddag moeten de New Yorkers het bovendien zonder openbaar vervoer stellen. Het stadsvervoer heeft alle ritten uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

Irene nam vrijdagmiddag iets in kracht af, maar is met windsnelheden tot honderdzestig kilometer per uur nog altijd een orkaan van de tweede categorie. Volgens de laatste voorspellingen treft de storm zaterdag de kust van North Carolina en trekt vervolgens over de oostkust noordwaarts.

President Barack Obama vertrok vervroegd van zijn vakantieverblijf in Martha's Vineyard, dat op de route van Irene ligt. Hij zei dat alles erop wijst dat Irene geschiedenis schrijft en maande tot voorzichtigheid. "Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Als je je op de weg van deze orkaan bevindt moet je nu voorzorgsmaatregelen nemen."


Duizenden Amerikanen gëevacueerd om orkaan Irene (Foto: Novum)