Geen FM-ontvangst radiozenders na brand Lopik

De zendmast van Lopik is vrijdag rond 16.30 uur op last van de brandweer uitgezet. Daardoor kunnen Radio 1 tot en met 4 niet meer via de FM worden ontvangen. Dat meldt een woordvoerder van de publieke omroep. De radio kan nog wel via de kabel en internet worden beluisterd.

Ook veel regionale en commerciële zenders kunnen niet worden ontvangen. In het noorden van Nederland heeft Digitenne ook geen bereik. Wanneer de zendmast weer gaat uitzenden is nog onbekend. Radio 1 wordt vanaf 17.00 uur op AM-frequentie 747 van Radio 5 uitgezonden.

In de mast in Lopik woedde afgelopen nacht een brandje. De brandweer is om 11.30 uur gevraagd om te ventileren, maar heeft dat niet gedaan uit oogpunt van veiligheid. De brandweerlieden wilden niet worden blootgesteld aan de straling. Daarna is toch besloten de mast uit te zetten.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald, waardoor het niet mogelijk is om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3.