Publieke omroep zoekt alternatieven

De distributiepartners van de publieke omroep zijn hard op zoek naar alternatieve uitzendlocaties na de problemen bij de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde. Of dat dit weekend al resultaten oplevert, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de publieke omroep.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald. Op last van de brandweer werd vrijdag ook de zendmast van Lopik uitgezet, nadat daar donderdagnacht een brandje woedde.

Door de incidenten zijn in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. In de noordelijke provincies hebben mensen geen Digitenne meer. In Limburg, Zeeland, de meest oostelijke delen van het land als Twente en de Achterhoek en in de kop van Noord-Holland zijn er geen problemen. Ook kijkers en luisteraars via internet en de kabel hebben nergens last van.

Radio 1 is overgestapt naar 747 AM. "Die is aangewezen als de rampenzender van Nederland, dus die heeft de hoogste prioriteit", aldus de woordvoerder.