Marokko stemt over nieuwe grondwet

Marokko stemt vrijdag over een nieuwe constitutie die koning Mohammed VI onlangs als een groot hervormingsplan presenteerde. Vermoedelijk wordt de nieuwe grondwet aangenomen. Critici vrezen echter dat er weinig zal veranderen.

Marokko kreeg eerder dit jaar - net als veel andere Arabische landen - te maken met volksprotesten. Veel jonge Marokkanen gingen de straat op om de demonstreren tegen een gebrek aan vrijheid, een zwakke economie en politieke corruptie. De koning kondigde als reactie daarop een nieuwe grondwet aan die de rechten van vrouwen en minderheden garandeert en de macht van het parlement en de rechtspraak uitbreidt, ogenschijnlijk ten koste van zijn eigen macht.

Ondanks de beloofde hervormingen duren de protesten voort. De pro-democratische 20 februaribeweging heeft opgeroepen tot een boycot van het referendum, omdat de koning volgens haar ook onder de nieuwe constitutie stevig in het zadel zal blijven. Alle politieke partijen hebben echter opgeroepen voor de wet te stemmen.

De meeste waarnemers zijn het erover eens dat pas als de grondwet is geïmplementeerd duidelijk zal worden of er daadwerkelijk veranderingen zullen plaatsvinden.


Marokko stemt over nieuwe grondwet (Foto: Novum)