'Namaak Wi-Fi hotspots gevaar voor internetters'
Vertrouwelijke gegevens van internetters zijn bij Wi-Fi toegangspunten op openbare plekken, zoals koffietentjes, heel eenvoudig te achterhalen. Bij een test van de Consumentenbond bleek het met een namaak Wi-Fi hotspot een fluitje van een cent om wachtwoorden van e-mailaccounts en internetbankieren te bemachtigen.
Mensen die met een laptop, smartphone of tablet inloggen op een openbaar draadloos netwerk kunnen, zonder het te merken, verbinding hebben met een nepnetwerk van iemand die allerlei vertrouwelijke gegevens achterhaalt. Het gaat dan om iemand die ook gewoon met een laptop zit te werken, maar heimelijk gegevens binnenhengelt.
De Consumentenbond liet tien proefpersonen inloggen op zo'n netwerk. Slechts drie van de tien proefpersonen roken onraad, maar niet zodanig dat ze stopten met internetten. Daardoor waren ook hun gegevens vogelvrij. Met de logingegevens is het mogelijk namens iemand mail te versturen, te twitteren of via iDeal of Paypal spullen te bestellen.
Frank van Vliet van beveiligingsbedrijf Certified Secure bouwde voor de proef een vals netwerk met de naam Free_Wi-Fi. Hij zegt dat een consument een nephotspot bijna niet kan herkennen.
Wel zijn er aanwijzingen voor internetters dat er iets niet klopt. Zo zijn met name banksites altijd versleuteld. Dergelijke beveiligde sites zijn te herkennen aan de letters https in de adresbalk van de browser. Ook staat daar dan vaak een slotje. Als er slechts http staat of een merkwaardig slotje, is er mogelijk iets niet in de haak.
Van Vliet waarschuwt op de site van de Consumentenbond dat er maar één echte oplossing is voor veilig internetten via een openbaar netwerk. "Het beste advies dat ik kan geven is: verstuur nooit privégegevens via een publiek netwerk."