DNB eens met hypotheekadvies IMF

De Nederlandse regering moet tijdig beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek (HRA) wordt afgeschaft om te voorkomen dat er onzekerheid ontstaat bij de verschillende marktpartijen. Dat zei DNB-president Nout Wellink donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

Onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseerden de regering maandag een besluit te nemen over de manier waarop de hypotheekrenteaftrek in de toekomst wordt beperkt. "Het IMF zegt niet dat de hypotheekrenteaftrek nu moet worden afgeschaft, maar wel dat er een beslissing moet worden genomen over hoe en wanneer we het gaan afschaffen. In essentie is dat ook onze opvatting altijd geweest", zei Wellink.

Volgens de DNB-president moet er duidelijkheid komen over de mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, zodat marktpartijen niet in de problemen komen. "Je kunt aangeven om de renteaftrek bijvoorbeeld in 2020 of in 2025 af te schaffen, zodat de verschillende partijen zich daarop kunnen voorbereiden."

De hypotheekrenteaftrek is een belangrijke reden dat banken veel leningen hebben uitstaan. "Hierdoor vermindert de prikkel tot vroegtijdige aflossing. Verder heeft de hypotheekrenteaftrek een verhogend effect op de huizenprijzen en dus op de gemiddelde omvang van een hypotheek", stelde de centralebankpresident in het jaarverslag van DNB.

DNB eens met hypotheekadvies IMF
Wellink wil ook af van de HRA (Foto: ANP)