Brein: Spotnet geen prioriteit

Tim Kuik, de welbetaalde directeur van zelfbenoemd auteursrechtenwaakhond Stichting Brein, oordeelt dat Spotnet 'absoluut illegaal bezig is'. Dat meldt VPRO's 3voor12. Volgens Kuik zal Spotnet dan ook worden gestopt.

Toch heeft het offline halen van Spotnet voor Kuik geen prioriteit. "We beschouwen Spotnet als één van de vele usenet-platforms en behandelen het als zodanig", vertelt Kuik tegen 3voor12. Kuik is zich wel bewust van de enorme groei van Spotnet, maar ziet geen reden om meer aandacht te besteden aan het nieuwe platform.

"Wij zien geen verschil tussen diensten als FTD en Spotnet. Wat Spotnet doet is net zo illegaal als wat FTD deed. Ze bieden links aan naar auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films, muziek en games."

Kuik gaat hierbij op nogal opzichtige wijze voorbij aan het feit dat FTD werd veroordeeld vanwege het feit dat FTD commercieel van aard was, er moderators actief waren en uploaden zou worden gestimuleerd. De rechter vermeldde in de uitspraak expliciet dat downloaden in Nederland niet is verboden, en stelde dat het faciliteren van downloaden dat dus evenmin kan zijn. Hiermee lijkt Spotnet derhalve binnen de wet te opereren.

Ook de ontwikkelaar van Spotnet, Drazix, zegt dat Spotnet juridisch niet is aan te pakken. Kuik reageert hierop door te stellen dat er dan 'een wetswijziging moet komen waardoor ook Spotnet aangepakt kan worden'.

Decentraal en open-source
Spotnet werkt zonder centrale database. Alle spots, waarin mensen melden waar op usenet een bepaald bestand te downloaden is, worden geplaatst op usenet zelf, evenals de reacties erop. Dat maakt het voor Brein feitelijk onmogelijk de informatie te laten verwijderen zonder een wereldwijd afsluiten van usenet. Daarnaast is Spotnet, in tegenstelling tot FTD, een open-sourceprogramma waarop al vele varianten zijn zoals Spotlite (dat er ook is voor Mac en Linux) en Spotweb. Met de laatste zet je op zeer eenvoudige wijze een eigen FTD-achtige site op voor eigen gebruik of gewoon voor iedereen toegankelijk.

Enorme groei
Spotnet heeft sinds de sluiting van FTD een enorme groei meegemaakt. Dagelijks maken meer dan tweehonderdduizend mensen gebruik van de dienst en worden in totaal meer dan 2,5 miljoen spots doorzocht. In werkelijkheid zullen deze cijfers nog veel hoger liggen, vanwege programma's als Spotlite en Spotweb. Die zijn niet meegeteld in de statistieken van Spotnet.

Een volledige handleiding Spotnet vind je op http://www.snelrennen.nl/spotnet/ of http://www.duken.nl/spotnet. Ook is er een Spotnetforum.